Nie sposób znaleźć jednej ważnej cechy kuchni hiszpańskiej, która określa kulinarny charakter całego kraju. Wynika to głównie z dwóch ważnych rzeczy.
Wspomniana już skomplikowana i ciekawa historia Iberii oraz widoczne różnice w zasobach naturalnych między geografiami i regionami bezpośrednio wpłynęły na zawartość hiszpańskiej płyty.
W centralnej części kraju popularne są dania z dziczyzny, żab czy królików. Nasiona fasoli są często dodawane do potraw. .
Turystyka i kuchnia hiszpańska
Nie zapominaj jednak, że Hiszpania to także niezwykłe doświadczenie kulinarne, więc oczywiście przy tworzeniu listy najlepszych pamiątek trzeba wziąć pod uwagę kilka kuchni, zwłaszcza, że wiele oferowanych tam przysmaków znajduje się w Polsce. Naszą pierwszą sugestią jest miód.
Wysokiej jakości miód pyłkowy z lokalnych roślin jest dostępny w prawie każdym regionie.
Doskonałe walory smakowe mają miody cytrynowe, pomarańczowe, awokado, eukaliptusowe, lawendowe i kasztanowe. Innym ciekawym pomysłem jest przyprawa.
Warto też kupić szafran, a w Hiszpanii szafran jest nie tylko pod dostatkiem, ale także w rozsądnej cenie.
Kuchnia hiszpańska. La Rioja
Prostota i jakość to cechy charakterystyczne kuchni hiszpańskiej La Rioja.
Tradycje ludowego rolnictwa Hiszpanii obejmują w kuchni produkty lokalne, takie jak warzywa i fasola: papryka, czosnek, cebula, karczochy, szparagi, sałata, buraki, ogórecznik itp. Odwiedzając La Rioja, kto mógłby przegapić szansę spróbowania pysznego gulaszu z białej fasoli lub Caparones?
Kuchnia hiszpańska. Galicja
Jeśli chodzi o kuchnię wewnątrz Galicji, można znaleźć wiele podobieństw do kuchni staropolskiej. Uprawiane tam odmiany ziemniaków cieszą się dużym uznaniem w całej Hiszpanii.
Kuchnia Galicyjska – Pyszne Chili z Niespodzianką lub pimientos de padron Typowy hiszpański gulasz to cocido, przygotowywany w najmniej pikantnej formie Galicji.
Przepisy Cocido gallego obejmują ciecierzycę, wołowinę, wieprzowinę, liście rzodkiewki lub kapustę, ziemniaki i kiełbasę. W krainie Galicji znajdziemy fasolę, sałatę, pomidory, buraki, cebulę i dynię.
Kawałek wieprzowiny w postaci boczku lub kiełbasy to żywy dodatek do dania o deszczowym atlantyckim smaku.
Kuchnia hiszpańska. Andaluzja
Andaluzja to region, który czerpie wiele korzyści naturalnych.
Dotyczy to głównie obszarów należących do jej wybrzeża, po obu stronach Cieśniny Gibraltarskiej możemy znaleźć obfitość ryb i owoców morza śródziemnomorskich i atlantyckich. Dieta rybna pozwoliła Andaluzyjczykom przetrwać trudny czas w historii.
Również do dziś urodzeni w Andaluzji kucharze znani są z doskonałych umiejętności smażenia na patelni delikatnych anchois, które w lokalnym dialekcie nazywają pescaíto frito ze względu na aromatyczny efekt.
Tak przygotowane, skropione sokiem z cytryny, pyszne, opłukane lokalnym wytrawnym sherry i jerezem lub manzanilla i sanlucar de barrameda.
Kuchnia hiszpańska. Walencja
Aby się o tym przekonać, spróbuj lokalnych potraw, takich jak pechuga de pollo a la naranja / pato a la naranja na bazie piersi z kurczaka lub kaczki, czy żabnica w sosie cytrynowo-winnym – rzepak al limón.
Aby uzupełnić te dania, zawsze niezawodny jest różnorodny ryż – arroz de Albufera.
Kuchnia hiszpańska. Katalonia
Różnorodność składników wykorzystywanych w kuchni katalonii i odmienny charakter lokalnych potraw można wytłumaczyć różnorodnością katalońskiego krajobrazu.
Kuchnia hiszpańska. Asturia
Kuchnia Asturii zachwyca smakoszy swoją obfitością. Z jednej strony oferuje lekkie dania z ryb i owoców morza, a z drugiej obfite i sycące dania na bazie mięsa i nabiału.
Od wieków Asturowie uważani są za lud rybaków, pasterzy i rolników. Kuchnia regionalna Asturii jest doskonałym przykładem tych tradycji.
Asturia jest uważana za ojczyznę sera w Hiszpanii. Nic w tym dziwnego, gdyż na obszarze księstwa historyczno-administracyjnego produkowanych jest ponad 40 odmian mleka krowiego, owczego, koziego i mieszanego. Cztery gatunki uzyskały status produktu regionalnego chronionego prawem UE.
Kuchnia hiszpańska. Madryt
Również, nawet odwiedzając Madryt w podróży, spróbuj na przykład kuchni galicyjskiej lub kuchni z Kraju Basków.
W kuchni kastylijskiej dominują mięsa i grille mięsne. Horno de asar to piec opalany drewnem do pieczenia na ruszcie.
Kuchnia hiszpańska. Kantabria
Cocido montañés składa się z białej fasoli, rzodkiewki i tzw. compango, czyli peklowanych żeberek, bekonu, chorizo i kaszanki – morcilla. Jest to danie wysokokaloryczne, więc często je się je jako jedyne.
Kuchnia hiszpańska. Kastylia Leon
Jako największy autonomiczny region Hiszpanii, Kastylia i Leon łączy niektóre z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii.
Tradycja winiarstwa jest tam bogata i sięga czasów starożytnych. Jednak do około połowy lat 80. przemysł winiarski w Kastylii i Leon był w cieniu pozostałej części Hiszpanii.
Kuchnia hiszpańska. Aragonia
Nie bez znaczenia jest tam jego wysoka wartość odżywcza. Pozwoliło to Aragończykom przetrwać mroźne zimy w regionach górskich.
Obecnie na rozległych pastwiskach Aragonii hodowanych jest około 2,5 miliona owiec. Duży odsetek z nich nie dożywa 90 dni, ponieważ trafiają do rzeźni, a później do sklepów i restauracji jako soczyste, zwarte, jasnoróżowe jagnięciny.
Ostatecznie podano go jako prawdziwy przysmak, pieczone udziec jagnięcy – ternasco al horno.
¡Hola! Te invito a disfrutar de los sabores de la cocina española. Ven y descubre nuestra deliciosa selección de tapas, paellas y vinos. ¡No te lo pierdas, será una experiencia increíble!