Kuchnia cypryjska
Zanim przejdziemy do zaprezentowania typowych cypryjskich dań, które są tradycją kraju, należy wspomnieć, że porcje w restauracjach są znaczące.
Jeśli chcesz spróbować wielu smaków w rozsądnych gramaturach, należy zamówić typowy starter przekąsek składający się Halloumi, sałatki cypryjskiej, zestawu dipów, hummusu, tahini, czy dolades.
W czołowych daniach kuchni cypryjskiej występują smażone kalmary z dipami np. tzatziki, oraz pita. Dodatkowo należy wspomnieć o grilowanych pieczarkach, czy fecie z pomidorami. Oferta przekąsek jest różnorodna i można zestawy układać na wiele sposobów. Wszystkie są pyszne i nietuzinkowe!
Kuchnia na Cyprze – zakąski
Typowo cypryjskim składnikiem kuchni jest lokalny wyrób- ser halloumi z koziego mleka. Może być również wytworzony z mleka owczego.
Smak sera jest słony i podaje się go głównie w formie grillowanej. Poza nim wyróżnić można placek chlebowy- pite- zwijany z oliwkami.
Purée pietruszki, ciecierzycy oraz czosnku przedstawione jako hummus również króluje w menu zakąsek. Wymienić można jeszcze pomidory i papryki z ryżem, mięsem mielonym, przyprawione ziołami.
Kuchnia na Cyprze – dania główne
W porównaniu do innych kuchni krajów śródziemnomorskich, dania na wyspie są przede wszystkim mięsne. Na stole króluje baranina, jagnięcina, królik. Na północy wyspy kebab z pieczonym na ruszcie kurczakiem lub baraniną to codzienność.
Dla wegetarianina ciężko z marszu znaleźć odpowiedni posiłek dla siebie. W rejonach nadmorskich jada się ryby, które są codziennie świeże, jednak nie ma ich dużo. Z Owoców morza mieszkańcy wyspy wybierają ośmiorniczki, oraz kalmary.
Kuchnia cypryjska dania główne
Wyspa zaopatruje się jedynie w małe rybki oraz krążki z mątwy. Przykładowe dania główne serwowane na wyspie to:
Gulasz czyli stifado/stew – jedno z popularniejszych dań na wyspie. Mówi się, że zostało przywiezione przez flotę wenecką.
Szaszłyk z mięsa mielonego z jagnięciny lub wieprzowiny, czyli Souvlaki- podaje się z pitą, warzywami oraz jogurtem i pokrojoną cytryną. Cena za porcję wynosi 13 Eur.
Popularne cypryjskie gołąbki to jedne z kolejnych dań głównych. Wypełnione są ryżem i mięsem. Zamiast popularnej w Polsce kapusty stosuje się tutaj liście winogrona. Często podawane są na zimno. Cena za porcje wynosi 6 Eur.
Dodatkowo wyróżnić można:
* afelia – mięso wieprzowe zamarynowane w czerwonym winie, doprawione kolendrą, kminkiem, następnie pieczone w glinianym piecu,
* hiromeri – peklowane kozie mięso,
* avgolemono – zupa na bazie jajek i cytryny. Uważana za bardzo zdrową.
Kuchnia na Cyprze – elementy kuchni tureckiej
Lokma z tureckiego oznacza kęs. Pod tym pojęciem kryje się smażone na głębokim tłuszczu ciasto, które jest moczone w miodzie, oraz podawane z orzechami. Jest to również tradycyjna świąteczna potrawa. Jest to tradycyjny grecki/cypryjski/turecki wypiek.
Baklava- ciastka zrobione z plastrów ciasta połączone z orzechami, miodem i bakaliami. Historia mówi, że Grecy i Turcy od zawsze się sprzeczali kto pierwszy przygotował Baklavę.
Kuchnia na Cyprze – napoje alkoholowe
- brandy -na Cyprze króluje Brandy pita z rozcieńczoną wodą, z dodatkiem gorzkiej wódki i soku z limonki. Jako ulubiony alkohol Cypyjczyków znajduje się na początku tej listy.
- piwo również jest w guście mieszkańców wyspy. Wyróżnić można KEO, oraz znanego nam Carslberga. Na północy wyspy można spróbować tureckiego Efes.
- różnego rodzaju Sherry oraz likiery również są pożądane, a należy wspomnieć, że likiery wytwarzane są z owoców rosnących na wyspie. Z tych najbardziej popularnych należy wymienić Filfar o pomarańczowym smaku.
- wódka uozo – jest to alkohol z aromatem anyżu, który Cypryjczycy piją, przegryzając ogórkiem.
Kuchnia na Cyprze – wina
W związku z tym, winorośla na wyspie są jednymi z najstarszych, a słodkiego wina Commandaria nikt już nie pamięta początków.
Tutaj na miejscu znajduje się wiele szlaków winnych i dzięki nim można produkować wino białe, oraz czerwone.
Zivania powstaje na skutek połączenia winorośli o nazwie Mavro oraz Xynisteri. W ten sposób powstaje mocny trunek nazywany wodą ogniową o zawartości alkoholu od 49% do 99%.
Do najsmaczniejszych należą: Bellapais, Afrodhite, White Lady, Othello, White Lady,Commandaria, Arsinoë oraz Palomino. Wszystkie wyprodukowane z owoców regionalnych winorośli.
Kuchnia na Cyprze – desery
Cypr słynie również z bardzo smacznych deserów występujących w postaci różnych puddingów. Na bazie mleka, oraz ryżu przygotowuje się desery, która potrafi każda pani domu.
Wśród deserów wyróżnić można również galaktopoureko, które składa się z ciasta filo, oraz nadzienia z puddingu.
Tutaj zdarzają się różne smaki np. cytrynowy, pomarańczowy, czy też różany. Dodatkowo deser można polać słodkim syropem. W polskiej kuchni można znależć odpowiednik pod postacią kremówki.
Ciasto filo można wykorzystać również do deseru kandaifi. Stosowane jest tutaj specjalne ciasto w formie cienkich nitek, a z nich formułuje się rulony, które z kolei zanurza w słodkim sosie.
Lubianym deserem przyrządzanym z semoliny jest różana chałwa o galaretkowej konsystencji.
Dodatkowo należy wspomnieć o słodkości na bazie biszkoptów nasączonych brandy i wodą różaną z prażonymi migdałami.
Wyróżnić można jeszcze galaretkę ze soku z winogron posypaną bakaliami, która podaje się na ciepło( palouze), jej odmianą jest kiefterka o takim samym składzie, jednak mniejszych galaretkach.
Oryginalnym dodatkiem do deserów jest syrop karobowy, ze strąków drzewa karobowego. Syrop powstaje na skutek długiego i delikatnego gotowania owoców. Jest lekko gorzki przełamany nutą słodyczy.
Dzięki tej metodzie na długo pozostaną świeże. Z drugiej strony, cypryjskim deserem jest krokiet smażony z cebulą i słodka bakaliową masą, doprawionymi przyprawą korzenną( kouppes)- niektórych połączenie cebuli z bakaliami może dziwić.
Nie jest to oczywiste połączenie, jednak bardzo smaczne.
Z tego powodu nic dziwnego, że kuchnia jest różnorodna, bogata, zdrowa oraz kolorowa.
Cypryjczycy uwielbiają stołować się w rodzinnym gronie i wspólnie spędzać czas. Uwielbiają również pić wino i prowadzić długie rozmowy przy przekąskach.
Kuchnia cypryjska różni się greckiej, czy tureckiej jednak ma wiele wspólnego, ponieważ potrawy z wyspy Cypr mają korzenie oraz tradycje w kuchni arabskiej. Inspirowana ona została wpływami orientalnymi, angielskimi czy tureckimi. Smaki przenikają wraz z tradycją i historią tych krajów.