Strona główna » Kuchnia na Cyprze – główne potrawy

Kuchnia na Cyprze – główne potrawy

Kuchnia na Cyprze

by admin
Kuchnia cypr

Kuchnia cypryjska

Zanim przejdziemy do zaprezentowania typowych cypryjskich dań, które są tradycją kraju, należy wspomnieć, że porcje w restauracjach są znaczące.

Jeśli chcesz spróbować wielu smaków w rozsądnych gramaturach, należy zamówić typowy starter przekąsek składający się Halloumi, sałatki cypryjskiej, zestawu dipów, hummusu, tahini, czy dolades.

W czołowych daniach kuchni cypryjskiej występują smażone kalmary z dipami np. tzatziki, oraz pita. Dodatkowo należy wspomnieć o grilowanych pieczarkach, czy fecie z pomidorami. Oferta przekąsek jest różnorodna i można zestawy układać na wiele sposobów. Wszystkie są pyszne i nietuzinkowe!dania kuchni międzynarodowej

Kuchnia na Cyprze – zakąski

Typowo cypryjskim składnikiem kuchni jest lokalny wyrób- ser halloumi z koziego mleka. Może być również wytworzony z mleka owczego.

Smak sera jest słony i podaje się go głównie w formie grillowanejPoza nim wyróżnić można placek chlebowy- pite- zwijany z oliwkami.

Purée pietruszki, ciecierzycy oraz czosnku przedstawione jako hummus również króluje w menu zakąsek. Wymienić można jeszcze pomidory i papryki z ryżem, mięsem mielonym, przyprawione ziołami.

ciastka wielkanocne oblewane seremZ zakąsek mięsnych wyróżnić można wędzone ślimaki. Najlepiej jest wybrać mezzé, potrawę z wielu dań, serwowanych w mniejszych ilościach.

Kuchnia na Cyprze – dania główne

W porównaniu do innych kuchni krajów śródziemnomorskich, dania na wyspie są przede wszystkim mięsne. Na stole króluje baranina, jagnięcina, królik. Na północy wyspy kebab z pieczonym na ruszcie kurczakiem lub baraniną to codzienność.

Dla wegetarianina ciężko z marszu znaleźć odpowiedni posiłek dla siebie. W rejonach nadmorskich jada się ryby, które są codziennie świeże, jednak nie ma ich dużo. Z Owoców morza mieszkańcy wyspy wybierają ośmiorniczki, oraz kalmary.

ciasto francuskie przekładane miodemFaktem jest, że położenie wyspy nie warunkuje zbyt dużych ilości ryb.ponieważ wody otaczające wyspę Cypr są wyraźnie przełowione.Z tego powodu wiele rodzajów ryb jest sprowadzanych w formach mrożonych.

Kuchnia cypryjska dania główne

Wyspa zaopatruje się jedynie w małe rybki oraz krążki z mątwy. Przykładowe dania główne serwowane na wyspie to:

Gulasz czyli stifado/stew – jedno z popularniejszych dań na wyspie. Mówi się, że zostało przywiezione przez flotę wenecką.

sosie pomidorowymSkładnikami gulaszu jest mięso, cebula, wino, pomidory, masło, oraz przyprawy.  Jest wersja z królikiem i dużą ilością cebuli. Idealnie pasuje do kieliszka Commandarii. Cena za porcję wynosi od 14 do 16 Eur.

Szaszłyk z mięsa mielonego z jagnięciny lub wieprzowiny, czyli Souvlaki- podaje się z pitą, warzywami oraz jogurtem i pokrojoną cytryną. Cena za porcję wynosi 13 Eur.

Popularne cypryjskie gołąbki to jedne z kolejnych dań głównych. Wypełnione są ryżem i mięsem. Zamiast popularnej w Polsce kapusty stosuje się tutaj liście winogrona. Często podawane są na zimno. Cena za porcje wynosi 6 Eur.

paszteciki nadziewane twarogiem zmieszanymNa Cyprze należy spróbować kluczowe danie, jakim jest cypryjski gulasz. Kleftiko tworzą warzywa, oliwa z oliwek, wino, zboża oraz jagnięcina, czy ryby. Kleftiko gotuje się 4 godziny, z tego powodu mięso w potrawie jest delikatne i kruche. Cena za porcję wynosi 15 Eur.

Dodatkowo wyróżnić można:

* afelia – mięso wieprzowe zamarynowane w czerwonym winie, doprawione kolendrą, kminkiem, następnie pieczone w glinianym piecu,
* hiromeri – peklowane kozie mięso,
* avgolemono – zupa na bazie jajek i cytryny.  Uważana za bardzo zdrową.

Kuchnia na Cyprze – elementy kuchni tureckiej

Lokma z tureckiego oznacza kęs. Pod tym pojęciem kryje się smażone na głębokim tłuszczu ciasto, które jest moczone w miodzie, oraz podawane z orzechami. Jest to również tradycyjna świąteczna potrawa. Jest to tradycyjny grecki/cypryjski/turecki wypiek.

Baklava- ciastka zrobione z plastrów ciasta połączone z orzechami, miodem i bakaliami. Historia mówi, że Grecy i Turcy od zawsze się sprzeczali kto pierwszy przygotował Baklavę.

Kuchnia na Cyprze – napoje alkoholowe

  • brandy -na Cyprze króluje Brandy pita z rozcieńczoną wodą, z dodatkiem gorzkiej wódki i soku z limonki. Jako ulubiony alkohol Cypyjczyków znajduje się na początku tej listy.
  • piwo również jest w guście mieszkańców wyspy. Wyróżnić można KEO, oraz znanego nam Carslberga. Na północy wyspy można spróbować tureckiego Efes.
  • różnego rodzaju Sherry oraz likiery również są pożądane, a należy wspomnieć, że likiery wytwarzane są z owoców rosnących na wyspie. Z tych najbardziej popularnych należy wymienić Filfar o pomarańczowym smaku.
  • wódka uozo – jest to alkohol z aromatem anyżu, który Cypryjczycy piją, przegryzając ogórkiem.

Kuchnia na Cyprze – wina

owoce morzaWyspa posiada wieloletnią historię bogatą w produkowanie wina. Rejon ten był przedstawiany już w mitologii, jako bogaty w tradycję winiarstwa.

W związku z tym, winorośla na wyspie są jednymi z najstarszych, a słodkiego wina Commandaria nikt już nie pamięta początków.

Tutaj na miejscu znajduje się wiele szlaków winnych i dzięki nim można produkować wino białe, oraz czerwone.

Zivania powstaje na skutek połączenia winorośli o nazwie Mavro oraz Xynisteri. W ten sposób powstaje mocny trunek nazywany wodą ogniową o zawartości alkoholu od 49% do 99%.

trójkątne pierożki nadziewane dyniąObecnie produkcja wina jest jednym z główych dochodów mieszkańców Cypru. Naliczyć ich można 40 rodzajów.Do najbardziej znanych marek zalicza się wina: Monte Royia, Tsiakkas, Fikardos, Commandaria,ETKO, Agios Amrosios, Sterna.

Do najsmaczniejszych należą: Bellapais, Afrodhite, White Lady, Othello, White Lady,Commandaria, Arsinoë oraz Palomino. Wszystkie wyprodukowane z owoców regionalnych winorośli.

Kuchnia na Cyprze – desery

Cypr słynie również z bardzo smacznych deserów występujących w postaci różnych puddingów. Na bazie mleka, oraz ryżu przygotowuje się desery, która potrafi każda pani domu.

Wśród deserów wyróżnić można również galaktopoureko, które składa się z ciasta filo, oraz nadzienia z puddingu.

Tutaj zdarzają się różne smaki np. cytrynowy, pomarańczowy, czy też różany. Dodatkowo deser można polać słodkim syropem. W polskiej kuchni można znależć odpowiednik pod postacią kremówki.

Ciasto filo można wykorzystać również do deseru kandaifi. Stosowane jest tutaj specjalne ciasto w formie cienkich nitek, a z nich formułuje się rulony, które z kolei zanurza w słodkim sosie.

mielonego mięsa wołowegoIstnieją jeszcze inne desery na bazie puddingowej masy np. mahalebi czy rigozalo. Znów tutaj możemy wybrać smak np. cytrynowy, pomarańczowy czy różany.

Lubianym deserem przyrządzanym z semoliny jest różana chałwa o galaretkowej konsystencji.

Dodatkowo należy wspomnieć o słodkości na bazie biszkoptów nasączonych brandy i wodą różaną z prażonymi migdałami.

Wyróżnić można jeszcze galaretkę ze soku z winogron posypaną bakaliami, która podaje się na ciepło( palouze), jej odmianą jest kiefterka o takim samym składzie, jednak mniejszych galaretkach.

Oryginalnym dodatkiem do deserów jest syrop karobowy, ze strąków drzewa karobowego. Syrop powstaje na skutek długiego i delikatnego gotowania owoców. Jest lekko gorzki przełamany nutą słodyczy.

faszerowane mieloną wieprzowinąWarto wiedzieć, ze ponczowanie ciast to praktyka na tej wyspie.Cypryjskie kruche ciasteczka po upieczeniu należy zanurzyć w miodzie i obtoczyć różnego rodzaju bakaliami.

Dzięki tej metodzie na długo pozostaną świeże. Z drugiej strony, cypryjskim deserem jest krokiet smażony z cebulą i słodka bakaliową masą, doprawionymi przyprawą korzenną( kouppes)- niektórych połączenie cebuli z bakaliami może dziwić.

Nie jest to oczywiste połączenie, jednak bardzo smaczne.

papryki nadziewane ryżemMieszkańcy Cypru podobnie jak inne narody z krajów śródziemnomorskich uwielbiają dobre posiłki i celebrują wspólny czas przy jedzeniu.

Z tego powodu nic dziwnego, że kuchnia  jest różnorodna, bogata, zdrowa oraz kolorowa.

Cypryjczycy uwielbiają stołować się w rodzinnym gronie i wspólnie spędzać czas. Uwielbiają również pić wino i prowadzić długie rozmowy przy przekąskach.

Kuchnia cypryjska różni się greckiej, czy tureckiej jednak ma wiele wspólnego, ponieważ potrawy z wyspy Cypr mają korzenie oraz tradycje w kuchni arabskiej. Inspirowana ona została wpływami orientalnymi, angielskimi czy tureckimi. Smaki przenikają wraz z tradycją i historią tych krajów.

You may also like