Strona główna » Wisła Beskid Śląski

Wisła Beskid Śląski

Wisła

by admin
Wisła

Kiedy jechać do Wisły

Wakacje w kraju są możliwe o każdej porze roku! Jednak najpopularniejsze święta w Wiśle to lipiec i sierpień. Jest szczyt sezonu turystycznego, dzieci są na wakacjach, a pogoda sprzyja relaksowi. W lipcu można cieszyć się temperaturą sięgającą 21 stopni Celsjusza, a sierpień jest mniej więcej taki sam – słupek rtęci wskazuje na 21 stopni Celsjusza.

Świetnie też poza sezonem nad Wisłą. Wtedy hotele i atrakcje turystyczne przyciągają kameralną atmosferą, a pogoda wciąż dopisuje. Na przykład najwyższa przewidywana temperatura w czerwcu to 19 stopni Celsjusza, a we wrześniu 16 stopni Celsjusza.

Takie temperatury gwarantują komfortowe warunki wypoczynku i rekreacji, dzięki czemu Polska jest również dobrym wyborem na wakacje! Jeśli zastanawiasz się nad wyborem Polski na zimowe wakacje, możesz wybrać styczeń, ponieważ jest najchłodniej. Temperatura spadła wówczas średnio do 0 stopni Celsjusza.

Zima to sezon na sporty zimowe. Jadąc o tej porze do Wisły na pewno nie będziesz się nudzić, nawet jeśli nie jesteś fanem idiotów. Ale zacznijmy od początku.

Wisła posiada stoki narciarskie, a sezon narciarski zaczyna się w grudniu i kończy w marcu/kwietniu, w zależności od aktualnych warunków. Istnieją trasy dla zaawansowanych narciarzy, a szkoła jest idealna dla tych, którzy chcą po prostu nauczyć się jeździć na nartach lub snowboardzie.

Wisła co warto zobaczyć

Skocznia w Wiśle to niewątpliwie szczególne miejsce i atrakcja nad Wisłą, chętnie odwiedzana przez każdego turystę o każdej porze roku. Jeśli są zawody w ramach Pucharu Świata, możemy być pewni na skoczniach.

Adam Małysz, zbierze się tu prawdziwy tłum. Jest to bezpośrednio związane z naszym sukcesem w sporcie z wyskoku. Gdy nie ma konkurencji, skocznia jest otwarta dla zwiedzających – można usiąść na trybunach lub wjechać windą na górę i wspiąć się na wieżę, gdzie skoczkowie czekają na swoje skoki.

Szczególnie z tego miejsca widoki są imponujące i pokazują, jak trudne i wymagające mogą być sportowe skoki narciarskie.

Odwiedzając Wisłę nie sposób nie znaleźć głównego deptaka miasta. Jest to idealne miejsce na odpoczynek po podróży, pyszną kolację lub wieczorny spacer, i to tylko dla dwóch osób.

Jest tu wiele uroczych kawiarni, a także restauracji i sklepów z pamiątkami. W nocy promenada nabiera niezwykłej atmosfery dzięki romantycznemu oświetleniu. Z promenady wyraźnie widać otaczające góry, co czyni to miejsce jeszcze wyjątkowym.

Co jeść

Cukiernia Wisły „u Janeczki” istnieje od 40 lat i odkąd pamiętamy – zawsze przyciągała tłumy. Rodzinny wypad, randka we dwoje czy wycieczka szkolna – niezależnie od okazji, nieważne, którą grupę odwiedzimy nad Wisłą, bo lody „Janeczki” to po prostu klasyka. Co ciekawe, pomimo historii i lokalizacji, ta nadwiślańska kawiarnia wcale nie jest zawyżona, a kawa i ciasta są naprawdę dobre.

Wisła gdzie mieszkać

Wisła i jej okolice sprzyjają aktywnemu wypoczynkowi zarówno latem, kiedy okoliczne góry zachęcają do pieszych i rowerowych wycieczek, jak i zimą – wiele tutejszych stoków narciarskich cieszy się dużym zainteresowaniem narciarzy.

Co warto zobaczyć, a jakie zabytki i zabytki szczególnie polecamy odwiedzić podczas wakacji nad Wisłą w Beskidzie na Śląsku? Podążaj z nami śladami największych zabytków Wisły i okolic.

Wisła kojarzy się z miastem zwartym, podczas gdy w rzeczywistości składa się z kilkunastu dzielnic położonych na obszarze ponad 110 kilometrów kwadratowych, z których wiele wydaje się być odrębnymi miastami. Warto znać nazwy, ponieważ wiele atrakcji znajduje się poza centrum miasta.

W porządku alfabetycznym wszystkie regiony Wisły to: Centrum, Cieńków, Czarne, Dziechcinka, Gahura, Głębce, Przejjów, Jawornik, Kopydło, Kubalonka, Łabajów, Malinka, Nowa Osada, Obłaziec i Parecznik.

 

Bez tego nie wracaj

Redykołka to ser owczy z resztek sera, który jest gotowy do przygotowania oscypka. Ponieważ każdy dobry rolnik niczego nie marnuje, do produkcji tego sera wykorzystuje się resztki. „Postaci-zwierzęta powstają z resztek sera, które nie wystarczają już na sernik i są prasowane w specjalnych foremkach.

Po sprasowaniu ser w kształcie zwierzątka jest peklowany, podobnie jak ser. Oprócz sera -zwierzęce, W przeddzień powrotu z hali pasterze wyrabiają ser w kształcie sera.

Nic tak zimą nie syci, jak beskidzkie smakołyki

Do dziś prawdziwym rarytasem jest kapusta z zosmożkiem i szpyrkami, jadana w tradycyjnej formie. To ulubiona potrawa górali beskidzkich i zgodnie przyznają, że bez kapusty nie ruszysz.

Do tego dochodzi metoda przygotowania zasmażki, która jest zrobiona z ziemniaków startych na chipsach ziemniaczanych. Zasmażkę zalewamy wodą, z której gotuje się ziemniaki lub kapustę.

Duże, twarde główki kapusty pozostają świeże w piwnicy. Jest to obowiązkowe na kolację wigilijną. Podsmaża się na maśle i doprawia pieprzem.

Świat poznawany przez kuchnię

Kuchnia góralska to kuchnia rozwinięta na terenach Beskidów, Tatr i Podhala. Jej główne skarby to przetwory z koziego mleka, kapusta kiszona i kapusta kiszona, różne kluski, ciasta i placki zwane komarami.

Beskidy to najmłodsze góry w Polsce i są prawie całkowicie pokryte świerkiem. Ze względu na niesprzyjające warunki miejscowi górale żywią się owocami lasu, mięsem i zbożami z jałowej ziemi. Uprawia się tu głównie ziemniaki tj. ziemniaki, kapustę, zboża i cebulę.

Aries Hotel & SPA Wisła

Aries Hotel & SPA Wisła

Kuchnia Tatr i Beskidów

Na Podhalu podaje się głównie ziemniaki. Górale używają ich do klusek ziemniaczanych, ziemniaków i jastrzębi oraz komarów, czyli czasami ziemniaków ziemniaczanych zamiast chleba. Kuchnia górska to golonka duszona w piwie.

Przypomina trochę golonkę bawarską, ale jest bardziej ostra, do sosu dodaje się wiórki z selera, pietruszki i marchwi. Jagnięcina jest również częścią tradycyjnej kuchni góralskiej. Wszak owce na podhalańskich łąkach pasły się od zawsze. Jagnięcinę można spożywać w postaci pieczeni lub kotletów.

Robi się z niego również pyszne kiełbaski. Jednym z najsłynniejszych przysmaków góralskich jest kozi ser. Jeden z nich maczany jest w zimnej solance i wędzony. Na tej podstawie powstaje bryndza lub oscypki. Szczególnie ta ostatnia to podstawa Tatr i Podhala.

You may also like