Strona główna » Warszawa poznaj kultowe smaki

Warszawa poznaj kultowe smaki

Warszawa

by admin
Warszawa poznaj kultowe smaki

Warszawa, jak prawie każdy region w naszej Polsce, ma swoje kultowe dania. Pochodzą one zazwyczaj z dawnych lat, obecnie często są modyfikowane, jednak jest wiele knajp, gdzie zjesz tak, jak na przykład za czasów PRL-u.

Niektórzy restauratorzy szanują tradycję kuchni swojego regionu i nie zmieniają przepisu, ani nawet sposobu podania. Poznaj 5 najbardziej kultowych warszawskich potraw!

Lorneta z meduzą – regionalna warszawska zakąska

Lorneta to nic innego, jak pięćdziesiątka, czy setka wódki, która bardzo namiętnie podawana była nie tylko w zwykłych knajpach, ale również w wyszukanych restauracjach, w czasach właśnie PRL-u.

smaki warszawyWówczas najważniejszym dodatkiem do trunku była zakąska. Najczęściej spotkać można było się z tym, iż zakąską tą była właśnie sławna meduza. Danie to składało się z galarety oraz wieprzowych nóżek, które były nią zalane.

Do dzisiaj takie danie często gości w polskich domach, jednak najlepiej zjeść je w klimatach warszawskich, w restauracji lub knajpie, najlepiej w klimacie dawnych lat, a takie miejsca kulinarne na mapie Warszawy oczywiście są.

Meduza jest niezwykłe łatwym daniem do zrobienia, nasze babcie, czy mamy, często podają je na stół w ramach świąt, czy nawet przybycia gości. Wieprzowe nóżki należy gotować do całkowitej miękkości wraz z warzywami: selerem, marchewką, pietruszką oraz przyprawami.

Następnie należy oddzielić mięso od kości, mięso pokroić bardzo drobno, kostki odłożyć. Do przygotowanej wcześniej miski lub półmiska należało powkładać plasterki marchewki, które miały przyozdobić całość. Następnie wywar z mięsem w środku przelewano do naczynia i gotowe!

Pyzy w słoiku – kultowa warszawska potrawa

Jak sama nazwa wskazuje, danie to podawane jest w słoiku. Ta tradycja również wywodzi się z czasów PRL-u.

polska kuchniaNa warszawskiej Pradze nadal istnieje bar Różyckiego, gdzie właśnie za tych czasów serwowano różne potrawy, między innymi pyzy w słoiku, które nadal można tam spróbować!

Usiąść w klimacie PR-lu i zjeść przepyszne pyzy? Coś niesamowitego!

Jeżeli jesteś odważny możesz spożyć je tak, jak kiedyś robili to klienci – wprost ze słoika, ale tylko i wyłącznie na stojąco.

Pyzy to oczywiście ziemniaki, są one robione jednak z dodatkiem. Do ziemniaka kucharze wkładają drobno siekane mięso z cebulką, co robi furorę już od prawie stu lat.

Klienci zajadali się tą przepyszną potrawą już tak dawno temu, a ona mimo wszystko nadal nie wyszła z mody.

Flaki po warszawsku – nowe oblicze tradycyjnej potrawy

Flaki po warszawsku to nic innego jak danie, które przygotowuje się dzięki wołowinie z dodatkiem pulpetów z wątróbki. Jest to również danie, które wywodzi się z czasów PRL-u.

ptasie mleczkoCiekawostką jest, iż dawniej w szanowanych się restauracjach podawano go wraz ze startym parmezanem.

Obecnie do przygotowania flaczków po warszawsku często używa się szpondra wołowego.

Warto dodać pasujące przyprawy, które nadają daniu intensywnego zapachu, gdyż pamiętajmy, że najpierw je nasz wzrok i węch, dopiero potem my.

Flaczkom pomoże w całości także esencjonalny bulion, który nie tylko doda aromatycznego zapachu, lecz także wspaniałego smaku. Jest to wielce sycące danie, które trzeba dobrze przygotować.

Cynaderki z kaszą – francuskie wpływy w polskim wydaniu

Danie to budzi wiele wątpliwości, jednak dawniej w restauracjach ludzie zajadali się nim na co dzień. Co to właściwie są cynaderki? Są to inaczej nerki, w polskiej kuchni podaje się głównie wieprzowe lub cielęce.

szef kuchniRodzaje te różnią się wielkością, ale także smakiem, więc przed zamówieniem trzeba będzie się zastanowić, jakie ma się upodobania, ale też jak bardzo jest się głodnym i czy nie warto wziąć czegoś po prostu większego.

Wieprzowe są większe, bardziej soczyste, jednolite, mają nieco wyrazistszy smak. Cielęce natomiast są cynaderkami mniejszymi, ale także delikatniejszymi w smaku i składającymi się z mniejszej ilości elementów.

Przygotowanie nerek wymaga jednak dużej wprawy i doświadczenia, jeżeli kucharz dobrze poradzi sobie z tym daniem oznacza to, że poradzi sobie idealnie z każdym innym!

Rumsztyk po warszawsku – regionalna potrawa dla elit

Tradycyjny rumsztyk po warszawsku to potrawa, która składa się z kotleta z mielonej wołowiny, jajka sadzonego oraz ze smażonej cebuli.

szef kuchniNiegdyś tej potrawy nie mogli spróbować wszyscy warszawiacy, była ona zarezerwowana dla tych „wyższych stref”.

Podawano ją w uznawanych restauracjach, gdzie zbierali się ludzie bogatsi, szanowani.

Rumsztyk wówczas podawany miał być idealny, idealne wymiary, składniki zawsze świeże, nienaganne podanie.

Potrawa ta była niezwykle droga, klienci oczekiwali oddanie ceny do podania i smaku.

Danie nadal można skosztować w wielu miejscach Warszawy. Podawane jest oczywiście nadal niezwykle precyzyjnie.

Najlepsza polska restauracja w Warszawie – AleGloria

AleGloria to restauracja, która opiera się na kuchni Pani Magdy Gessler.

Zadbane jest tutaj o każdą potrawę, jej nieskazitelne podanie i smak, ale także o wspaniałe otoczenie, które zachęca gości do spokojnego posiłku. W restauracji podawane dania są różnorakie, są one jak i nowoczesne, tak i tradycyjne.

AleGloriaA AleGlorii będziesz w stanie spożyć dania, które wymienione zostały wyżej, ale także o wiele więcej.

Kucharze są pełni doświadczenia, znają się na swoim zawodzie i wiedzą, co robią, ich dania zawsze dopięte są na ostatni guzik.

Kelnerzy w restauracji to również osoby wielce doświadczone w swoim zawodzie, zawsze podchodzą do klientów z uśmiechem, starają się pomóc, elegancko podają potrawy.

Menu w restauracji AleGloria to połączenie nowości z tradycją. Niektóre potrawy to połączenie tych dwóch słów, niektóre tradycyjne potrawy w tutejszej kuchni dostaną całkiem nowe życie, nową nutę smaków.

AleGloria to idealne miejsce dla osób, które chcą na chwilę odetchnąć od zgiełku tętniącej życiem Warszawy, a także wbić widelce w przepyszne potrawy z menu Pani Magdy Gessler.

Kolejnym korzystnym aspektem miejsca jest to, iż położone jest ono w samym sercu Stolicy, więc dojście, czy dojazd do niego, nie będzie stanowiło żadnego problemu. AleGloria to restauracja, którą najczęściej przyjezdnym polecają Warszawiacy!

You may also like