Kuchnia turecka i Turcja od lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapominać o różnorodnej i apetycznej kulturze kuchni tureckiej.
Ze względu na geografię kraju można tu zaobserwować wpływy azjatyckie, europejskie i arabskie. Przekonajmy się jakich potraw tureckich warto spróbować.
Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować?

tureckie desery
Śniadanie w Turcji jest słodkie i słone. Popularne są jajka sadzone z suchą i słoną kiełbasą socuk, kajmak, miód, oliwki, ser, białe pieczywo, simit. Mieliśmy typowe tureckie śniadanie w Izmirze, więc mieliśmy też lokalne bułeczki boyoz z ciasta francuskiego z nadzieniem.
Typowym daniem na śniadanie jest kuymak. Jest to mieszanka masła, sera i mąki ziemniaczanej.
Z niewielką ilością składników to danie wygląda na łatwe w przygotowaniu, ale w rzeczywistości jest dość skomplikowane. Kuymak to bomba kaloryczna.
Jakie wpływy odcisnęły największy ślad na kuchni tureckiej?
Kuchnia turecka jest dziedzictwem bogatej kuchni Imperium Osmańskiego, które od XIV do XX wieku obejmowało Azję Mniejszą – znaczną część dzisiejszej Turcji oraz części Azji Południowo-Zachodniej, Afryki Północnej i Europy Południowo-Wschodniej.

kuchnię turecką

Jakie są najbardziej charakterystyczne potrawy kuchni tureckiej?
Kuchnia turecka oparta jest na świeżych owocach i warzywach oraz najwyższej jakości mięsach. Dania często zawierają ryż lub kaszę, taką jak kasza bulgur. Zazwyczaj nie są to skomplikowane dania. Dużą rolę odgrywają tu mocne przyprawy, takie jak chili, cynamon, kminek, cynamon, czarnuszka oraz świeże zioła: pietruszka, mięta i kolendra.


Jak uwarunkowania kulturowe wpływają na zwyczaje kulinarne Turcji?
Ze względu na długą tradycję kultury islamskiej, wieprzowina, krew zwierzęca i zwierzęta rzeźne inne niż podrzynanie gardła są zabronione w tradycyjnej kuchni tureckiej. Islam nakazuje również abstynencję od alkoholu, ale ta zasada nie jest powszechnie przestrzegana przez wszystkich Turków.

Który z deserów kuchni tureckiej można uznać za najbardziej tradycyjny?
Kuchnia Turecka polecane potrawy
Oprócz wspomnianych wcześniej potraw warto będąc w Turcji spróbować jeszcze kilku pozycji.
Icli Kofte to małe smażone żeberka wieprzowe, ale niepodobne do tego, co znają Polacy. Jest to mięso wołowe, jagnięce lub wielbłądzie z cebulą i kaszą bulgur.
Mieszanką następnie wlewa się do przygotowanego ciasta, aby zrobić małe okrągłe klopsiki. Całość jest smażona w głębokim tłuszczu. Czasami porównuje się je do kurczaka, ponieważ są tak samo delikatne, ale nie zawierają tak dużo tłuszczu.
Lahmacun to tradycyjne danie często nazywane turecką pizzą. To cienkie ciasto wypełnione jagnięciną, pomidorami i świeżymi warzywami. Podawać z sokiem z cytryny. To doskonała orientalna alternatywa dla wszechobecnej amerykańskiej i włoskiej pizzy. W Turcji jest uważane za śmieciowe jedzenie, więc często można zobaczyć młodych ludzi jedzących w pośpiechu na ulicach.
Manti to kolejna specjalność kuchni tureckiej i bałkańskiej, ormiańskiej i kaukaskiej. To miniaturowe pierożki jagnięce podawane z jogurtem naturalnym i przyprawami takimi jak chilli, czosnek i pieprz. Tradycyjnie miały być małe, jednorazowo można było nałożyć około 40 łyżek, ale teraz występują w większych rozmiarach.